Пропускане към основното съдържание

Слушай "Пряко включване" - подкастът на 12-ият играч

ЗАЩО ТЪГУВА СОН ХЮН-МИН

Сигурно ти е направило впечатление, че напоследък Сон Хюн-Мин никакъв го няма в Тотнъм. Причината за това е, че в момента футболистът е с националния отбор на Азиатските игри. 

Звездата на корейците е супер мотивиран да спечели първото място в турнира, тъй като в противен случай ще му се наложи да ходи в казарма. И то за 2 години!!! 

Проблемът е много сериозен, тъй като всички мъже в Южна Корея трябва да си изкарат казармата, преди да навършат 28-годишна възраст. Сон Хюн-Мин вече е на 26, така че времето и корейските власти започват сериозно да го притискат. 

И ако си мислиш, че това, че е известен и прославя държавата ще му помогне, много грешиш. Все пак Южна Корея не е България и там правилата важат за всички, особено за известните. 

Ето няколко примера: 
- През 2010-а MC Mong, който е няк’во местно Венци Венцче (риалити и хип-хоп звезда), е обвинен, че си е извадил 2 здрави зъба, само за да си извади медицинско и да спаси казармата. В резултат получава условна присъда от 6 месеца (което може би е малко наказание за глупостта, но какво да се прави). 
- PSY, на когото още не можем да простим Gangnam Style, е карал казармата цели 2 пъти, но не защото прави ужасна музика, а защото е хванат да развива поп кариерата си по време на първата си казарма. 
- Bae Sang-moon е успешен голф състезател (в ТОП 100, каквото и да значи това), който пробва да забави малко казармата с аргумента, че има американско местожителство, но такива лигавщини не минават пред корейския съд и Bae-то е пратен да набива крак за 2 години. След като се завръща на “зеления килим с малките дупки” обаче формата му е спаднала супер много и общо взето кариерата му е на етап „Валери Божинов“. 

Добре де, 12-ият играч-о, защо Сон Хюн-Мин е мотивиран да спечели Азиатските игри? 

Ами защото, ако това се случи, всички от отбора ще бъдат освободени от казарма. СМЯТАЙ! 

Това, общо взето, е и един от последните му шансове за спасение, след като дори онлайн петицията, в която се записват хиляди доброволци, обещаващи да изкарат двойна казарма, ако Сон Хюн-Мин бъде освободен, не успява да трогне южнокорейските власти. 


През годините няколко известни футболисти вече са успели да намажат от този мега бонус. 

Джи Сун Парк, например, печели ШЛ с Юнайтед и (което е по-важно) е в отбора на Южна Корея, достигнал до полуфиналите на Световното през 2002-а. Това според корейската власт е достатъчно, за да му бъдат спестени 2-те години боб и лицеви опори. 

След като прочете всичко това, можеш да си представиш как се е почувствал снощи бързакът от Тотнъм, когато Южна Корея не успява да спечели мача срещу Узбекистан в редовното време и се стига до дузпи. За щастие на корейците (и на Тотнъм, с които Сон Хюн-Мин наскоро малко прибързано преподписа за 5 години, хаха), късметът беше на тяхна страна. 

Финалът и да се надяваме, щастливата развръзка на тази драматична история, е на 1 септември (срещу Япония), който може да се превърне в Ден на освобождението на Сон Хюн-Мин от казарма. 

P.S. Ако вярваш, че подобни мерки трябва да се въведат и за българските национали (ако не се класират на световно или европейско първенство да ходят в казарма), моля, сподели тази поучителна история. 

*по материали от bbc.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Дневна доза "Класически български футболист" (част 1)

За да не пропускаш новите картинки от поредицата - с тани фен на 12-ият играч във фейсбук . 

Има нещо дразнещо в италианците

   

Футболни бисери (най-доброто от юли, 2019)

БРАЗИЛИЯ ПРАТИ МЕСИ ДА КОПА В АМЕРИКА!   (и ние ги можем заглавията, кво)  ***   #breakingnews   Наш екип е забелязал съгледвачи на Левски в магазин "Всичко за 1 евро" в Австрия, точно до щанда със защитниците!  ***  "7 бургера, 4 семейни пици и 2 литра бира за пистата, моля!" ***  БФС трябва да направят и мач за Супербаража на България. Като този за Суперкупата, но между отборите, спечелили най-важните баражи за сезона. В случая Левски и Арда. ***  - Г-н Колев, намерих нов футболист за Левски. 50 000 лева!  - 50 000 не е кой знае какво, ама то и нямаме много време. Баща му да превежда парите и го картотекираме.  *** *** Кралицата е привикала собствениците на Сити, Юнайтед, Ливърпул и Челси на спешна среща, за да обещаят, че няма да купуват мачове!  ***  И ТРИМАТА!!!!!!!!1!!! 🙃🙃🙃 *** Доживяхме Левски отново да бие Аякс в Европа! Вярно, че с маси и столове, ама все пак Аякс! ***